Tør DF stemme for finansloven uden en aftale om grænsekontrol?

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sagde i sin årsmødetale:

Danmark skal (…) genindføre grænsekontrol. Og det haster!

Det er bare et ud af mange eksempler på, at DF har gjort grænsekontrollen til deres absolutte topprioritet. Det har skabt store forventninger hos både baglandet og vælgerne. Tør DF stemme for finansloven uden en aftale, der garanterer indførslen af grænsekontrol?

Spørgsmålet kompliceres af, at der findes to forskellige former for grænsekontrol.

Den klassiske: Kontrol på selve grænsen
Det er denne form, som Tyskland for nylig har indført. Ifølge det tyske indenrigsministerium har det bevirket et tydeligt fald i antallet af “flygtninge”, der kommer ind i landet.
Hvis den klassiske form indføres i Danmark, kan “flygtningene” stoppes på grænsen og sendes tilbage til Tyskland. Det vil betyde færre asylansøgere.

Den moderne: Kontrol i grænseområdet
Ifølge Dansk Told & Skatteforbund vil denne form medføre, at man vil stoppe flere “flygtninge”, der opholder sig uden opholdsgrundlag i grænseområdet. Mange af dem vil søge asyl i Danmark, selv om de oprindeligt blot var på gennemrejse til eksempelvis Sverige. Det vil betyde flere asylansøgere.

DF’s risikable strategi

Det er altså helt afgørende, hvilken form for grænsekontrol der bliver indført.
Den klassiske er der ikke flertal for i Folketinget. Det synes der derimod at være for den moderne. F.eks. er Socialdemokraterne tilhængere af denne model.

Derfor taler meget for, at der bliver vedtaget en delaftale om moderne grænsekontrol i forbindelse med finansloven. DF vil derefter stemme for den samlede finanslov. Partiet vil bl.a. begrunde sit ja med, at man har fået en sejr på spørgsmålet om grænsekontrol.

Det er imidlertid ganske risikabelt, eftersom den moderne grænsekontrol sandsynligvis vil give flere asylansøgere. DF vil have et medansvar for dette, hvilket kan give store problemer med baglandet såvel som med vælgerne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s