Der findes faktisk en lov, der kræver, at ministrene taler sandt. Den bliver bare ikke overholdt.

https://berlingske.bmcdn.dk/media/cache/resolve/image_x_large/image/120/1207766/23186224-bningsdebat-i-folketinget.jpg

Statsminister Mette Frederiksen har over for Folketinget talt usandt om nedlukningen af Danmark. Udlændingeminister Mattias Tesfaye har talt usandt om udlændingepolitikken. Der er mange andre eksempler.

Når ministre giver Folketinget urigtige oplysninger, så bryder de loven. I ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 2 står, at en minister straffes, hvis vedkommende forsætligt eller af grov uagtsomhed »giver Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under Folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen«.

Når almindelige mennesker bryder loven, så efterforsker politiet, anklagemyndigheden rejser tiltale, og domstolene dømmer.
Når ministre bryder loven, så er det Folketinget, der både skal igangsætte efterforskningen og rejse tiltale via forslag om en rigsretssag. Der sker imidlertid meget sjældent.

De røde ministre beskyttes af et rødt flertal, og de blå ministre beskyttes af et blåt flertal. Selvom flertallet skifter efter et valg, så bliver de løgnagtige ministre næsten aldrig draget til ansvar.

Derfor kan ministre i realiteten lyve for Folketinget uden at blive straffet med fængsel. De kan højest miste deres ministerpost, hvorefter de har ret til fuld ministerløn i op til tre år.

For mere om emnet kan jeg anbefale at læse denne kronik:
Hvor sandt skal en minister tale?

6 thoughts on “Der findes faktisk en lov, der kræver, at ministrene taler sandt. Den bliver bare ikke overholdt.

 1. M.S. Carstens 25. juli 2020 / 22:08

  Mon ikke snart tiden er inde til en rigsretssag?
  -alternativt en juridisk undersøgelseskomision?

  Like

 2. Henning Jensen 26. juli 2020 / 04:46

  Det forekommer mig at det at lyve i Folketinget nærmest er en tradition.

  Men for ca. 7 år siden fik en løgn dog heldigvis konsekvenser for den dengang røde Helle Thorning-Schmidt regering, da justitsminister Morten Bødskov måtte forlade ministerposten for sin bevidst opfundne “nødløgn” om aflysningen af et besøg på Christiania.
  På længere sigt fik det dog ikke de store konsekvenser, for nødløgnspolitikeren sidder stadig og soler sig på en af ministerposternes stole, og tilsyneladende har alle de røde stadig fuld tillid til vedkommende.
  Morale for røde politikere:

  Et rødt flertal: et rødt lyv,
  kan ustraffet blive til syv.
  Så hold dig ikke tilbage,
  ingen vil kunne klage!

  Like

  • Bruno Jensen 26. juli 2020 / 11:57

   “røde Helle Thorning-Schmidt regering”

   Jeg erindrer ikke Thornings regering som værende rød. Snarere mørkeblå! En af regeringens ministre blev endda belønnet med en kommissærpost i EU for sine mange tyverier af borgernes opsparede midler.

   Og så var der jo også Blå Bjarne…

   Like

   • Henning Jensen 26. juli 2020 / 16:00

    Jeg må give dig ret, det er ikke til at blive klog på de politiske farver.
    EU-kommissærens parti var/er vel nærmest brun. Og i de seneste mange år har Venstre og DF været lyserøde.
    Blå Bjarne falder vel nærmest udenfor, han øjnede blot en chance til at gøre sig selv populær i et stor foretagende, og lod Danmark betale prisen.

    Like

 3. Ehm Christensen 26. juli 2020 / 07:52

  Hvis en minister eller statsminister bliver grebet i at lyve overfor folketinget kan den pågældende stilles for en rigsret og afskediges. Hvad siger du til det Mette Frederiksen?

  lør. 25. jul. 2020 kl. 18.19 skrev Kulturradikalisme Smadrer Danmark :

  > KSD posted: ” Statsminister Mette Frederiksen har over for Folketinget > talt usandt om nedlukningen af Danmark. Udlændingeminister Mattias Tesfaye > har talt usandt om udlændingepolitikken. Der er mange andre eksempler. Når > ministre giver Folketinget urigtige oplysning” >

  Like

 4. En rigtig dansker 26. juli 2020 / 10:19

  @KSD
  Som sædvanligt en rigtig fortrinlig artikel. Jeg var ikke klar over ministeransvarlighedslovens § 5, stk. 2. Men den er jo desværre forholdsvis – som så mange andre paragraffer, der skulle sørge for transparens og forhindre lemfældig omgang med sandfærdighed – nemme at omgå.

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s