Stor mystik om afskaffelse af store bededag: Har Mette Frederiksen og Nicolai Wammen presset Finansministeriet til et forkert regnestykke?

jj

Analyse:

Det er en mærkværdig metode, Finansministeriet bruger til at udregne den økonomiske effekt af at afskaffe en helligdag. Det udtaler flere topøkonomer.

Regeringen har foreslået at afskaffe en helligdag – formentlig store bededag – for at øge arbejdsudbuddet med 8500 fuldtidspersoner. Ifølge Finansministeriet er effekten varig, men det er der ifølge eksperterne ikke bevis for.

»Hvis der ikke er empirisk belæg for en effekt, bør man ikke regne med, at der er en effekt. Og man bør slet ikke bruge det modsatte argument og sige, at hvis der ikke er nogen empiri imod en effekt, er der nok en effekt,« siger økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, mener, at Finansministeriets budgettering normalt bygger på evidens og empiri.

»Men her skriver Finansministeriet, at de ingen empiri har. Det vil normalt sige, at så indbudgetteres nul effekt. Men her gør de det modsatte. De bygger reelt budgetteringen på håb, når de indbudgetterer en varig effekt. Jeg er meget forundret og helt uforstående,« siger han.

Politisk pres?

Hvorfor bruger Finansministeriet pludselig en helt anden metode vedrørende regnestykket om afskaffelsen af store bededag? Er afskaffelsen af denne helligdag så vigtig for statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen, at de har presset Finansministeriet til at forfalske regnestykket til regeringens fordel?

Det kan man selvfølgelig ikke vide på nuværende tidspunkt. Men Mette Frederiksen har tidligere lagt stort pres på sine embedsfolk for at få dem til at makke ret. Det skete eksempelvis under coronakrisen, hvor både Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, samt SSI-direktør Kåre Mølbak blev tvunget til at sige det, som statsministeren ønskede.

Derfor kan det bestemt ikke udelukkes, at embedsmænd i Finansministeriet er blevet udsat for den samme behandling.

Advertisement

6 thoughts on “Stor mystik om afskaffelse af store bededag: Har Mette Frederiksen og Nicolai Wammen presset Finansministeriet til et forkert regnestykke?

 1. Piotr 11. januar 2023 / 18:04

  Mon Mette FUSK kan slutte med at grine? Hun slipper afsted med en ene løgn større end en anden. OG, “die dumme dännen” sluger det hele råt.

  Jeg ville også grine min røv i laser, 4 år mere uden at røre en finger.
  Det med at røre en finger har FUSKen jo folk til. Således har madamens spindoctor #1 lige fået DKK 100.000,- mere i løn, fordi kvoten for bonusser var opbrugt.
  JO-vist, det grove har vi folk til, så som Grundlovs-brud, sletning etc. etc.

  LarsLort brokkede sig i 2019 over, at FUSKen´ s mindretals regering var en stilstands-regering.
  Tja…vel ikke helt galt, men nu har LORTen så selv etableret endnu en stilstands-regering, faneme flot LarsLORT, så kan du side der på den fede og vente på, at der dukker et fedt internationalt job op du kan søge.

  PS: OG, den Oikofobe Sekt “de radigale” løber rundt som den flok hovedløse høns de er. Morten Ø og KarstenSofie har virkelig gjort deres til, at likviderer denne sekt(med stor succes) og de fatter bare ikke en skid!
  Så kommer den professionelle-levebrødspolitiker, den slimmede, klamme Friis ind i gruppen og Martin spiller formand(uden mandat).
  OG, nu er de frustrerede og farer i totterne på hinanden, fordi de ikke kom i regering! Jamen altså, det humor på højt niveau!
  Amerikanere har et ordsprog: when you already are in a hole, Stop digging!

  At danskerne accepterer dette teater af levebrødspolitikere. WTF!

  Direkte Demokrati NU! SIAD! P.

  Like

 2. Allan G Larsen 12. januar 2023 / 10:37

  Det er op til vælgermassen, om vi skal regeres af idioter eller fornuft individer!.

  Like

 3. Piotr 12. januar 2023 / 19:54

  @ ALLAN G. LARSEN:
  “Det er op til vælgermassen, om vi skal regeres af idioter eller fornuft individer!.”
  Tror du også på Julemannen og Storken?
  Tror du at vi har en fair og demokratisk valghandling?

  Vi oplever politikere, der i valgkampen siger et og efter valget gør præcis det modsatte. Så er det da lige meget hvad vælgermassen stemmer.
  Det betyder ikke en skid om vi stemmer til FT eller bliver hjemme!
  Hvis det betød noget, fik vi ikke lov til at stemme.
  Retsstaten og demokratiet er afskaffet i Danmark.
  Vi har ikke længere politikere de vil danskerne og Danmark!

  Regimet har ingen intentioner om, at ændre den parlamentariske styreform, det kunne jo koste dem en taburet, men demokrati er det ikke.
  ER vi nogensinde blevet spurgt om vi ville bruge DKK 100 Mdr. årligt på indvandring?

  Direkte Demokrati NU! SIAD! P.

  Like

 4. Allan G Larsen 13. januar 2023 / 00:23

  Jeg tror hverken på julemanden eller storken. Spørgsmålet er så, om vi overhovedet skal gå til valg, Hvem skal vi så stemme på?.

  Like

 5. Piotr 13. januar 2023 / 17:29

  @ ALLAN G LARSEN.
  Hvem skal vi så stemme på?.

  Stem blankt! Ved sidste var der >47000 blanke stemmer, det er tegn på at vælgerne ved, at det er uden betydning.
  OG, de fik ret! Hvorfor stemme på noget som helst andet end blankt.

  Hvor mange stemme berettiget (% af stemmer) skal afgive stemme på person eller parti, for at et valg kan godkendes?

  Tænk at stemme på Sprællemannen, der aldrig, som i ALDRIG! kunne finde på at hoppe i kanen med FUSKen.

  Eller at stemme på FUSKen, netop som man er klar til Ældrepension.
  OG, regimet meddeler: Åh-ja, du er jo en nedslidt stakkel, der går lige 2 år mere og du får 3000 kroner mindre/pr måned.
  Der er 4 års venteliste til behandling af din slid-gigt, og til den tid er du blevet for gammel! Men nu skal du også arbejde St.Bededag!

  Direkte Demokrati NU! SIAD! P.

  Like

 6. Allan G Larsen 13. januar 2023 / 21:32

  Ja, muligheden er der, men så vil det være svært at være kritiske, men så kan det også være ligemeget. Efter krisen i NB er der snart ikke andre at stemme på, måske Stram Kurs, hvis de stiller op. DF??!!. HMM!.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s